SLDK chce pre 692 najstarších tlačí status historického knižničného fondu

16.03.2012 Zvolen

Zvolen 16. marca (TASR) - Najstaršia časť knižničného fondu Slovenskej lesníckej a drevárskej knižnice pri Technickej univerzite (SLDK) vo Zvolene, ktorá obsahuje 692 jednotiek, vrátane príväzkov a prítlačkov, by mohla v budúcnosti získať status historického knižničného fondu. Vedenie SLDK sa usiluje o tento zápis v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou (SNK) v Martine.

"Hoci základ staršej časti fondu Slovenskej lesníckej a drevárskej knižnice, na základe vykonaných doterajších analýz, nemožno považovať za samostatnú historickú knižnicu, analýzou obsahu a stavu a potrieb uvedenej zbierky, ktorú vypracoval Odbor správy historických knižničných dokumentov a historických knižničných fondov Slovenskej republiky v Slovenskej národnej knižnici v Martine v roku 2008, bolo potvrdené, že fond obsahuje pozoruhodný počet starších titulov, ktoré z typografického, ale aj obsahového hľadiska spĺňajú kritériá pre označenie dokumentov historický knižničný fond," povedala TASR riaditeľka knižnice Alena Poláčiková. Spracovanie fondu ešte nie je ukončené, priebežne sa spracúvajú aj ďalšie dokumenty spĺňajúce kritériá pre zaradenie do historického knižničného fondu.

V roku 2009 SLDK získala z grantových prostriedkov Ministerstva kultúry SR prostriedky na realizáciu projektu s názvom Komplexná ochrana a využívanie historického knižničného fondu Slovenskej lesníckej a drevárskej knižnice pri Technickej univerzite vo Zvolene, v rámci ktorého prostredníctvom reštaurátorsko-konzervátorského zámeru bolo viac ako 180 najohrozenejších knižničných jednotiek transportovaných do SNK v Martine na dezinfekciu, očistu a reparáciu. Tieto knižničné jednotky boli očistené a vrátené. V súčasnosti sa v procese očisty nachádza ďalšia časť fondu.

Zámerom knižnice je získanie ďalších finančných prostriedkov v rámci grantovej činnosti Ministerstva kultúry SR na ukončenie reštaurátorsko-konzervačného zámeru, digitalizácia historického knižničného fondu v spolupráci so SNK v Martine a sprístupňovanie časti fondu pre študijné účely a vedecko-výskumnú činnosť.

Knižnica už ale dnes má jednu zo svojich tlačí vyhlásenú za historický knižničný dokument. Ide o najstaršiu archívnu prvotlač z 15. storočia so siahodlhým názvom Dictionarium graecum copiosissimum secundum ordinem alphabeti cum interpretatione latina ... Venetiis in aedibus Aldi Manutii, Romani Decembri mense M.III.D. Do ústrednej evidencie na Ministerstve kultúry SR bola zapísaná v roku 2002.

V súčasnosti je SLDK akademickou knižnicou Technickej univerzity vo Zvolene a špecializovanou vedeckou knižnicou pre oblasť lesníctva a drevárstva s celoslovenskou pôsobnosťou. Jej vznik súvisí so zriadením Vysokej školy lesníckej a drevárskej vo Zvolene v roku 1952. Bola zriadená 1. septembra 1952 ako Štátna študijná knižnica vo Zvolene - vedecký ústav pre Banskobystrický kraj a súčasne lesnícka a drevárska knižnica pre celé Slovensko. Tento rok teda oslávi 60 rokov od svojho založenia.

Jej názov i zriaďovateľ sa niekoľkokrát zmenil. Súčasný stav platí od roku 1991. V postupnom pohybe sa formoval aj fond knižnice. To všetko ovplyvnilo pestrosť historickej časti zbierky.

Základ staršej časti fondu tvoria knižničné zbierky bývalej Ústrednej pôdohospodárskej knižnice v Košiciach. Do fondu boli účelovo prevezené knižné dokumenty z viacerých knižníc Banskobystrického kraja, aktuálne odborné tituly z knižnice riaditeľstva štátnych lesov v Banskej Bystrici, ale aj odborné tlače Evanjelického lýcea v Banskej Bystrici a zväzky z Čaplovičovej knižnice. Zloženie fondu je teda z chronologického aspektu zaujímavé a zodpovedá netradičnej forme budovania zbierky.

Starší fond obsahuje dokumenty vydané a vytlačené v 18., 19. a na začiatku 20. storočia, tematická skladba je veľmi pestrá. Nosnou časťou sú diela z lesníctva a drevárstva, ale zastúpené sú aj oblasti astronómia, teológia, filozofia, geológia, hospodárstvo, jazykoveda a klasická filológia, slovenská i európska literatúra, umenie, ale aj periodická tlač. Nesmierne významné sú tlače, rukopisy a niektoré diela Jána Čaploviča (1780 – 1847), advokáta, publicistu a etnografa.
 

Vyberte región